Tak nazwałam ten gulasz z uwagi na to, że zawiera w swym składzie jesienne dary natury : dynię, grzyby leśne,marchew.,cebulę. Wyszło smacznie, pożywnie i tym daniem nasyci się cała rodzinka. Można podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami, makaronem, kluskami. Można jeść też z pieczywem. Nadwyżkę gulaszu możesz zamrozić lub włożyć w słoiki i zapasteryzować na zimę. Polecam!
- Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- przyprawy dowolne: u mnie kebab-gyros
- 2 marchwie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka fasolki białej
- 1 puszka pomidorów krojonych
- garść ugotowanych w soli grzybów leśnych
- garść pieczarek ( może być ale nie musi jak nazbierałeś więcej grzybów leśnych)
- 1 mała dynia jadalna
- zielony koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Warzywa obrać i pokroić w większą kostkę. Kurczaka oczyścić i też pokroić na większe kawałki. Posypać solą, pieprzem i przyprawami. W dużym garnku rozgrzać olej i na nim podsmażyć kawałki kurczaka z każdej strony. Odłożyć na bok i na tym samym oleju zeszklić cebulę z czosnkiem. Dołożyć grzyby pokrojone w plasterki i chwilę wszystko obsmażyć. Odłożyć na bok( może być na kurczaka). marchewkę zetrzeć na tarce, dolać troszeczkę oleju i ją przesmażyć razem z pokrojoną drobno papryką. Do tego dodać pokrojony w kostkę miąższ dyni surowej. Chwilę smażyć mieszając, zalać puszką pomidorów z zawartością i puszką fasolki z zawartością. Dołożyć wcześniej odłożonego przesmażonego kurczaka i grzyby z cebulą. Wszystko wymieszać. Dusić pod przykryciem do miękkości dyni ( ok 20 min). Jeżeli zajdzie potrzeba podlać wodą. Posmakować, dosmaczyć solą, pieprzem , przyprawami. Na końcu obficie posypać zielonym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!