Sernik dwukolorowy z sera z wiaderka

Sernik powstał spontanicznie ponieważ miałam całe wiaderko sera sernikowego i suchary. Ażeby był inny niż poprzednie zrobiłam go dwukolorowy. Polecam tym bardziej, że spodu nie musisz już piec.

  • Składniki na dno ciasta( blaszka 25x27cm)
  • 1 op. sucharów 200g
  • 300g lub więcej Nutelli lub innego kremu ( ile suchary go zbiorą)
  • Składniki na masę serową:
  • 1 wiaderko sera sernikowego(1 kg)
  • 4 jaja całe
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 1 małe op. śmietanki kremówki( 200g)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo na ciemną masę:
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie spodu ciasta:
Suchary zblendować na piasek zostawiając kilka kawałków większych ( będą fajnie chrupać pod zębami). Połączyć z kremem . Sprawdzić czy po nałożeniu i ubiciu da się lekko rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spód umieścić wraz z blachą w lodówce lub chłodnym miejscu.
Wykonanie masy serowej:
Najpierw rozpuścić w rondelku masło i je wystudzić. Tymczasem całe jaja ubić na puch z cukrem stopniowo do nich dosypywanym. Potem dodawać po łyżce ciągle ucierając ser z wiaderka. Wsypać budyń zmieszany z mąką ziemniaczaną. Dolać ostudzone masło małym strumieniem ciągle ucierając masę. A na końcu wszystko połączyć ze śmietaną kremówką.
Z utartej masy serowej odlać 1/3 jej  zawartości i do tej mniejszej części wsypać kakao. Dobrze wymieszać i w ten sposób mamy ciemną masę serową.
Na spód ciasta wlewamy 2/3 masy serowej jasnej. Wyrównujemy jej powierzchnię. Na to nakładamy kleksy lub paski masy ciemnej i za pomocą widelca lub wykałaczki malujemy fantazyjne wzory.
Na dno piekarnika wstawiamy blachę z gorącą wodą a na środkowym poziomie półek wstawimy nasz sernik. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C góra, dół na ok. 60 min, potem zmniejszam temp. do 155 stopni C i piekę 25 min a następnie zmniejszam do 150 stopni C i piekę dalsze 20 min. Wyłączam piekarnik i upieczony sernik zostawiam w nim jeszcze na 1 godzinę . Tak upieczony sernik nie ma prawa nam opaść ani popękać. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx