Przepis wg Kuchni Gaiitity. Karkóweczka soczysta i kruchutka. Polecam!
- składniki:
- 1200g karkówki
- po 1 łyżeczce suszonego: czosnku, papryki czerwonej słodkiej, tymianku
- sól i pieprz wg uznania
- 1 cebula
- 40 g suszonych grzybów
- 1 szkl. wody
- 150 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Na noc namoczyć w wodzie suszone grzyby. Odcedzić je ( płyn zachować). Karkówkę natrzeć przyprawami, solą i pieprzem i obsmażyć na oleju z każdej strony. Osobno zeszklić pokrojoną cebulę i wcześniej w nocy namoczone grzyby.do rondla z szerokim i grubym dnem włożyć przesmażoną karkówkę, cebulę z grzybami z zawartością patelni. zalać wodą i płynem z grzybów i gotować ok 3 godz na małym ogniu od czasu do czasu przewracając mięso i w razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę. Rozmieszać mąkę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego płynu z mięsa i gdy jest miękkie to je wyjąć na bok a wlewając zawartość kubka stale mieszając zagęścić sos. Ewentualnie jeszcze doprawić go solą i pieprzem. Karkówkę podzielić na porcje i jeść z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, albo kaszy, ryżu lub makaronu. Całość polać sosem grzybowym. Smacznego!