Schab faszerowany żółtym serem
Wykwintny schab na uroczystości w gronie rodzinnym i przyjaciół. Może być daniem obiadowym jak i kolacyjnym. Polecam!
- Składniki:
- ok. 1 kg schabu środkowego w całości
- ok. 15 plasterków sera żółtego
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
- sałata zielona do dekoracji
Wykonanie:
Schab umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. W nim dobrze go natrzeć solą, pieprzem i kminkiem. Polać olejem lub oliwą z oliwek. Wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wstawić przykryte naczynie do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C ok. 90 minut. Potem mięso wyjąć poprzecinać od góry na dowolnej grubości plastry i w miejsca przecięcia wkładać plastry żółtego sera. Tak nafaszerowane mięso już bez przykrycia wstawić na 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyciągnąć na półmisek udekorowany zieloną sałatą. Schab można spożywać polany sosem np. wymieszaną 1 łyżką musztardy z 3 łyżkami octu winnego, oleju z pieczeni, soli i pieprzu do smaku.
Smacznego 🙂