Zupa kalarepkowa

Zimno, deszczowo, ponuro i przyda się coś rozgrzewającego! wymyśliłam taką oto zupę, w której gotowany filet z kurczaka posłużył mi w tej zupie na bulion, a wyjęty z niej ma zastosowanie w daniu: makaron po meksykańsku. Ponadto w skład zupy weszła zdrowa, jędrna noga z łodygami od brokuła oraz kalarepki jeszcze jesienią wyciągnięte z ziemi mojej działeczki. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 noga z łodygami z brokuła
  • kilka małych  kalarepek
  • 4 marchwie
  • 1/2 selera
  • 1 gałązki selera naciowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • garść suszonego lubczyku
  • sól i pieprz
  • 1/3 papryczki chili
  • 1 mała śmietanka 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Do osolonego wrzątku wrzucić oczyszczonego i umytego fileta z kurczaka. Warzywa obrać i drobno pokroić. Wrzucić do gotującej się zupy. Wyciągnąć ugotowanego fileta na bok( mi przydał się do makaronu po meksykańsku).dodać do zupy przyprawy i gdy warzywa są w niej już ugotowane to śmietankę zaciągnąć mąką, dodać trochę gorącej zupy ,wymieszać i do niej wlać. Pogotować chwilę, dodać garść lubczyku pokruszonego w dłoniach i ewentualnie jeszcze sól i pieprz. Gotową zupę nalewać na talerze. Jeżeli lubisz zupy bardziej wyraziste to dolej do swojej porcji odrobinę octu jabłkowego lub soku z ogórków korniszonów. Smacznego!

zupa kalarepkowa

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx