Krupnik na skrzydełkach

Zupa rozgrzewająca, łatwa w przygotowaniu, delikatna i aromatyczna. Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 kg skrzydełek kurzych
  • 1 włoszczyzna
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej
  • 2 duże tarte ziemniaki do zagęszczenia zupy
  • 1 liść kapusty ( białej, włoskiej, pekińskiej)-jaką macie
  • garść suszonego lubczyku lub natka zielonej pietruszki
  • 1-2 ząbków czosnku
  • szczypta chili, soli i pieprzu

Wykonanie:
Skrzydełka opłukać, odciąć lotki i zalać je osoloną wodą. Gotować z pokrojonym liściem kapusty i obraną i drobno pokrojoną włoszczyzną oraz przepłukaną na sicie kaszą. Gotować do miękkości .W międzyczasie obrać ziemniaki  i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dołożyć do gotującej się zupy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dosypanym lubczykiem, pieprzem i chili. Krupnik wyłączyć, posmakować iewentualnie jeszcze dodaj sól i pieprz. Można posypać natką pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx