Szarlotka z żurawiną i bezą kokosowo- migdałową

Szarlotka pyszna i łatwa do zrobienia. Ja na wieczór robię ciasto kruche, czeka ono w lodówce do dnia następnego a potem już dokańczam szarlotkę , piekę i do kawki jak znalazł. Polecam!

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1 całe jajo i 3 żółtka( białka odkładam na bezę)
  • Składniki na masę jabłeczną:
  • 1 słój litrowy prażonych jabłek ( przepis w blogu-najlepiej robić w sierpniu, wrześniu kiedy mamy tanie  jabłka)
  • garść żurawiny suszonej
  • Składniki na bezę:
  • odłożone 3 białka
  • 50 g drobnego cukru
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 40 g tartych migdałów
  • Polewa:
  • cukier puder + sok z cytryny

Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito do dużej miski lub na stolnicę. W środek wbić całe jajko i 3 żółtka. Dodać pokrojone zimne masło i cukier. Szybko zagnieść ciasto. Większą część włożyć do lodówki a mniejszą do zamrażalnika.
Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i na nim równomiernie wyłożyć większą część ciasta. Ponakłuwać je widelcem.
Jabłka prażone wyłożyć do miski i połączyć z żurawiną suszoną uprzednio zalaną wrzątkiem i osuszoną na sicie. Masę wymieszać i równomiernie rozłożyć na surowe ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a potem ubijając stopniowo dodawać cukier. ypać wiórki kokosowe i tarte migdały. Wymieszać i ułożyć na jabłkach w miarę równą warstwę. Na końcu wyjąć z zamrażarki mniejszą część ciasta i za pomocą tarki o dużych oczkach zetrzeć na ubite białko. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 1 godzinę ( do suchego patyczka). Wystudzić na kratce.
Cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny na gęsty lukier, który nakładamy łyżką malując na cieście esy floresy. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx