Mazurek kajmakowy warstwowy

Mazurek-wielkanocny placek cieszący oko i podniebienie. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 3 jaja
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • Składniki na masę:
  • 1 puszka kajmaku
  • 1 kostka masła
  • Składniki na polewę i dekorację:
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder ( ile zbierze na gęsty lukier)
  • posypka cukrowa kolorowa

Wykonanie ciasta:

Jaja zmiksować z cukrem na puch. dodać miód, sodę, 2 ,5 szkl. mąki. Z 1 szkl. mąki podsypać część na stolnicę, a resztę mąki wrobić w ciasto. Ciasto wylepić na wałek i podzielić je na 5 rónych części. Każdą część ciasta przełożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem i wałkować cienki prostokąt na kształt i wymiar blachy. w ten sposób przygotowujemy pozostałe warstwy ciasta. Pieczemy  każdą oddzielnie w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok .8 min .Studzimy.

Wykonanie masy karmelowej:

Wyciągamy kajmak z puszki dodajemy do niego 2 łyżki adwokata ( w sprzedaży są też kajmaki z adwokatem) . Do ukręconej masy dodajemy kostkę miękkiego masła i ucieramy na gładką masę. Każdy placek smarujemy cienką warstwą masy karmelowej i przykładamy jeden na drugi. Na wierzch rozsmarowujemy polewą.

Wykonanie polewy:

Wyciskamy z 1 cytryny sok i dajemy tyle cukru pudru, by powstała gęsta jasna polewa, którą równo rozsmarowujemy na wierzchu i na niej posypujemy kolorową posypkę cukrową. Mazurek wstawiamy do lodówki i najlepszy jest na drugi dzień .Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx