Surówka z rzodkwi białej i kapusty pekińskiej

Surówka smaczna zwłaszcza na wiosnę, gdy po zimie brakuje nam witamin. Można jeść do obiadu lub tak ja ja na pajdzie chleba z łososiem i oliwką. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 mała  kapusta pekińska
  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • 1/2 białej rzodkwi
  • szczypiorek z cebuli wychodowany na parapecie okna
  • 1 mała papryczka habanero
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mały jogurt naturalny gęsty

Wykonanie:
Kapustę poszatkować do miski. Na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach: obrany ogórek i oczyszczoną białą rzodkiew. Papryczkę umyć i drobno pokroić ( pamiętaj o jej ostrości!). do tego wlać jogurt wymieszany z cukrem( miodem) , solą i pieprzem. Wymieszać i wszystko posypać obficie zielonym szczypiorem drobno pokrojonym. Odstawić na kilkanaście minut, żeby się wszystko dobrze przegryzło. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx