Surówka smaczna zwłaszcza na wiosnę, gdy po zimie brakuje nam witamin. Można jeść do obiadu lub tak ja ja na pajdzie chleba z łososiem i oliwką. Polecam!
- Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 mały ogórek sałatkowy
- 1/2 białej rzodkwi
- szczypiorek z cebuli wychodowany na parapecie okna
- 1 mała papryczka habanero
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- sól i pieprz do smaku
- 1 mały jogurt naturalny gęsty
Wykonanie:
Kapustę poszatkować do miski. Na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach: obrany ogórek i oczyszczoną białą rzodkiew. Papryczkę umyć i drobno pokroić ( pamiętaj o jej ostrości!). do tego wlać jogurt wymieszany z cukrem( miodem) , solą i pieprzem. Wymieszać i wszystko posypać obficie zielonym szczypiorem drobno pokrojonym. Odstawić na kilkanaście minut, żeby się wszystko dobrze przegryzło. Smacznego!