Zupę ugotował mój mąż, który po raz pierwszy stanął w kuchni i powitał mnie tym rarytasem. Przepis ściągnął z Internetu ale nie wie z jakiej stronki :). Podziwiam, jeżeli mu wyszła to i Tobie wyjdzie na pewno. Była smaczna. Polecam!
- Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 ąbki czosnku
- 1 l bulionu drobiowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
- 4 łyżki siekanego koperku zielonego
- 200 g śmietany 18%
- ser feta
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, pokroić w kostkę i przesmażyć w garnku z masłem ok. 4 min. Dodać pokrojony na pół czosnek i smażyć kolejne 4 minuty. Dolać bulion, wsypać kurkumę i zagotować do miękkości ziemniaków. Od szparagów odciąć twarde końce i czubki. Stwardniałe wyrzucić, a szparagi umyć i pokroić je na kawałki. Wrzucić do zupy. Gdy zmiękną warzywa dołożyć końcówki szparagów i zielony koperek .w osobnej salaterce wymieszać śmietanę i stopniowo do niej dolewać ciepłą zupę. Wymieszać i tak zahartowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy. Wymieszać i wyłączyć. Wlewać na talerze i posypać serem feta. Smacznego!