Zupa szparagowa Grzegorza

Zupę ugotował mój mąż, który po raz pierwszy stanął w kuchni i powitał mnie tym rarytasem. Przepis ściągnął z Internetu ale nie wie z jakiej stronki :). Podziwiam, jeżeli mu wyszła to i Tobie wyjdzie na pewno. Była smaczna. Polecam!

  • Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ąbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 4 łyżki siekanego koperku zielonego
  • 200 g śmietany 18%
  • ser feta

Wykonanie:
Ziemniaki umyć, pokroić w kostkę i przesmażyć w garnku z masłem ok. 4 min. Dodać pokrojony na pół czosnek i smażyć kolejne 4 minuty. Dolać bulion, wsypać kurkumę i zagotować do miękkości ziemniaków. Od szparagów odciąć twarde końce i czubki. Stwardniałe wyrzucić, a szparagi umyć i pokroić je na kawałki. Wrzucić do zupy. Gdy zmiękną warzywa dołożyć końcówki szparagów i zielony koperek .w osobnej salaterce wymieszać śmietanę i stopniowo do niej dolewać ciepłą zupę. Wymieszać i tak zahartowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy. Wymieszać i wyłączyć. Wlewać na talerze i posypać serem feta. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx