Zupa rybna

Zupa rybna

Zupa rybna

Inspiracją do zrobienia tej zupy był przepis Karola Okrasy. Zupa smaczna, a wymalowane na jej powierzchni za pomocą łyżki esy floresy sosem estragonowym dają nam niepowtarzalny efekt plastyczny za każdym razem inny. Można by powiedzieć, że tę zupę jemy oczami. Smacznego!

 

 

  • Składniki:
  • 2 pokrojone na drobno cebule
  • 1 korzeń pietruszki też drobno pokrojony
  • pół korzenia selera drobno pokrojonego
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 kg ryb: może być-szczupak, łosoś, lin, flądra..lub inna dowolna ryba ale bez ości, skóry, głów i płetw.
  • 100g masła
    Przyprawy:
  • po pół łyżeczki: mielonej ostrej papryki, mielonego imbiru
  • po 1 łyżeczce:  mielonej słodkiej papryki, curry w proszku
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 250 g pomidorków z puszki
  • 2 l zimnej wody
  • sól i pieprz grubo mielony do smaku
    Składniki na sos estragonowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka świeżego drobno posiekanego estragonu lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku

 

Wykonanie:
Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażamy cebulę, pietruszkę i seler. Przekładamy to do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy ryby pocięte na mniejsze kawałki. Też przekładamy je do garnka. Następnie na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem kleksa oliwy z oliwek i dodajemy czosnek wraz z przyprawami. Chwilę smażymy po czym dolewamy wino i zagotowujemy. Potem dodajemy pomidory z puszki i gotujemy całość ok. 3 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Całość gotujemy ok. godzinę, po czym blendujemy na jednolitą i gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Wykonanie sosu estragonowego:
Łączymy ze sobą majonez, śmietanę, estragon i czosnek.
Zupę nalewamy do talerzy i za pomocą łyżki na jej powierzchni ,,rysujemy” ozdobne kleksy. Zupę można podawać również z ryżem lub kluseczkami lanymi albo makaronem.

 

Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx