Jeżynowo kajmakowy biszkopt

Smaczne ciasto do kawki. Zamiast jeżyn możesz zastosować inne sezonowe owoce lub mrożone. Polecam!

  • Składniki na biszkopt blaszka (24x35cm)
  • 5 jaj
  • 1/2 szkl. cukru
  • kilka kropel ekstraktu wanilii lub 1 mały cukier waniliowy
  • 1,5 szkl. mąki krupczatki
  • Składniki na krem:
  • 1 op. serka mascarpone( 250g)
  • 250 g śmietany 36% lub 30%
  • 1 puszka kajmaku
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl gorącej wody i wystudzonej( musi być płynna)
  • Dodatkowo:
  • 3 galaretki owocowe
  • 1 kg owoców ( u mnie jeżyny)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru do nasączenia biszkoptu
  • 1 czekolada starta na tarce o grubych oczkach

 

Na samym początku trzeba rozpuścić galaretki w 4 szkl. gorącej wody i do nich wrzucić umyte i osuszone na sicie owoce. Jeżeli masz mrożone to od razu wkładasz je do wymieszanych galaretek z wodą. Odkładasz na bok do lekkiego stężenia.

Wykonanie ciasta:
Całe jaja zmiksować z cukrem i ekstraktem ok 15 min. Robot wyłączyć i po 2 łyżki mąki krupczatki delikatnie za pomocą drewnianej łyżki wkręcać w ciasto. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C-  góra- dół na ok 30 min( do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Wykonanie kremu:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu wymieszać należy serek mascarpone z kajmakiem i ostudzoną żelatyną. Potem tą masę serowo- kajmakową delikatnie wmieszamy do ubitej śmietany.

Wykonanie ponczu:
Sok wyciśnięty z 1 cytryny mieszamy z 2 łyżeczkami cukru i 3/4 szkl. przegotowanej ostudzonej wody.

Składanie ciasta:
1 blat biszkoptu zostawiamy w blaszce. Porządnie go nasączamy 1/2 zawartości ponczu polewając łyżeczką po jego całej powierzchni.  Na to nakładamy równomiernie połowę z porcji kremu. Tą warstwę zalewamy tężącą galaretką z owocami. Na to nakładamy drugą warstwę biszkoptu i nasączamy całą jej powierzchnię pozostałym ponczem. Potem na całość nakładamy pozostałą warstwę kremu , którą na samej górze dekorujemy startymi wiórkami czekolady.
Ciasto najlepiej przełożyć do lodówki na parę godzin a najlepiej na noc by wszystkie masy dobrze stężały. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx