Placek drożdżowy z twarogiem

Placek drożdżowy z twarogiem

Placek drożdżowy z twarogiem

Dla tych, którzy uwielbiają ciasto drożdżowe polecam ten placek przełożony twarogiem, budyniem, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 2 jaja
  • 8 dag roztopionego i wystudzonego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • szczypta soli
  • Składniki na kruszonkę:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła lub margaryny
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • 1 suchy budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag skórki kandyzowanej pomarańczowej lub cytrynowej

 

 

Wykonanie ciasta:
Lekko podgrzać mleko. Zrobić zaczyn: do miseczki wlać 1/2 szklanki letniego mleka. Do niego wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Tymczasem do dużej miski przesiać mąkę dodać do tego roztrzepane jaja z cukrami. Wymieszać, wlać podrośnięty zaczyn drożdżowy, wymieszać, dodać szczyptę soli i wlać resztę letniego mleka. Na końcu wlać roztopione ostudzone masło. Wyrabiać rękoma tak długo aż ciasto odejdzie nam samo od dłoni. Posypać je mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.

 

Tymczasem przygotowujemy masę serową. Do zmielonego twarogu dodajemy ubite na pianę jaja z cukrami, a potem resztę składników masy. Całość dobrze musimy wymieszać. Uwaga: rodzynki trzeba przelać wrzątkiem, odcedzić i obtoczyć w bułce tartej, a potem wymieszać z masą serową.

Ciasto nam podwoiło objętość to jeszcze raz je wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Jedną częścią ciasta uprzednio rozwałkowaną, wylepiamy natłuszczoną blachę. Widelcem nakłuwamy w niej otwory. Nakładamy na nią masę serową. Na to nakładamy 2 rozwałkowaną część ciasta. Znowu nakłuwamy widelcem na całej powierzchni ciasta. Przykrywamy ściereczką i tymczasem wykonujemy kruszonkę. A mianowicie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukry, żółtko, masło lub margarynę. Wszystko mieszamy i zagniatamy palcami kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.

Ubijamy 2 białka ze szczyptą soli i je rozsmarowujemy na powierzchni ciasta. Na to równomiernie raz przy razie sypiemy kruszonkę. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40-50 min. Smacznego!

 

Placek drożdżowy z twarogiem

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx