Pierś z indyka pieczona w rękawie

Taką pierś z indyka możesz wykorzystać na dwa sposoby. A mianowicie cienko pokrojona może posłużyć jako obkład na kanapki lub pokrojona w większe kawałki polana sosem z pieczeni zaciągniętym śmietaną i mąką będzie sztuką mięsa na obiad. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 filet z indyka( mój miał 1100g)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce suszonej: papryki słodkiej, oregano, majeranku lub macierzanki
  • sól i pieprz do smak

Wykonanie:
Filet umyć, osuszyć i wyciąć z niego ewentualne błony. Polać sokiem z cytryny i natrzeć wymieszanymi ziołami z solą i pieprzem. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do mięsa. Dobrze wmasować go w mięso z każdej strony. Odłożyć na bok na ok 1 godzinę do lodówki a najlepiej na noc by smaki się przegryzły. Potem wszystko przełożyć do rękawa i piec w 180 stopniach C 1 i 10 min ( do zarumienienia się mięsa). Pod koniec pieczenia przeciąć rękaw by mięso ładnie się przyrumieniło. Wyjąć z rękawa , płyn powstały podczas pieczenia przelać do rondelka i wykorzystać na sos. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx