Chłodnik wg A. Starmach

Dzisiaj zrobiłam chłodnik wg przepisu  Ani Starmach. Co prawda miałam mniej botwinki z mojej działeczki niż to Ania poleciła, ale i tak chłodnik wyszedł rewelacyjny i wszystkim smakował. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 500 ml kefiru lub maślanki
  • 2 pęczki botwinki( u mnie 1 pęczek i to samych liści z łodyżkami)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • sok z 1 cytryny małej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • zielony koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:
Botwinkę umyć, przebrać i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Zielony koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Rzodkiewki umyć i drobno pokroić lub przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki obrać ze skóry, wyciąć nasiona i też przetrzeć przez tarkę o grubych oczkach lub drobno pokroić.
Na patelni rozpuścić masło i na niej krótko zeszklić cebulę z czosnkiem i przesmażyć mieszając kawałki botwinki. Całość wystudzić. do miski wrzucamy wystudzoną zawartość patelni, ogórki, rzodkiewki, zielony koperek drobno pokrojony i wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, zalewamy jogurtem i kefirem albo maślanką oraz do smaku dodajemy sól i pieprz. Mieszamy i chłodnik gotowy. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx