Przepis z internetu. Wyszła smaczna i nadaje się do obiadu, sałatek i wyjadania prosto ze słoika. Polecam!
- Składniki:
- 3 cukinie ok.2 kg waga miąższu
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 czubate łyżki cukru
- 140 ml oleju słonecznikowego
- 140 ml octu 10%
- 1 papryczka chili
- 20 g zielonej pietruszki
- 30 g kopru
Wykonanie:
Cukinie obrać ze skórki , miąższ wybrać łyżeczką i pokroić w dowolne kawałki. Ja pokroiłam w słupki, a papryczkę i czosnek drobno. Koper i natkę pietruszki też pokroić. dodać resztę składników, wymieszać i trzymać ok 3 godziny aż puści cukinia sok i smaki się przegryzą. Następnie wszystko wkładamy do słoików, zalewamy powstałym sokiem ( jeżeli jest za mało to uzupełnić przegotowaną wodą). zakręcić i wstawić do pasteryzowania na 15 min od zagotowania się wody. Wyjąć, odwrócić i odstawić do wystudzenia. Przenieść do piwnicy lub spiżarki. Smacznego!