Gołąbki mięsne z kaszą i grzybami

Dotychczas robiłam zawsze gołąbki na trzy sposoby: tradycyjne z ryżem , postne na wigilię z grzybami lub wielkanocne z białą kiełbasą w środku.  Dzisiaj postanowiłam zrobić ich farsz z kaszy gryczanej, suszonych grzybów i mięsa. I nie żałuję, bo wyszły syte, smaczne i aromatyczne. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kapusta płaska na gołąbki
  • ok.1 kg mięsa mielonego ( akurat była promocja na mięso z łopatki i poprosiłam w sklepie o jego zmielenie)
  • 1 szkl. kaszy gryczanej nie palonej
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • pęczek natki pietruszki lub zielonego koperku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 passata pomidorowa ( ok.500ml)
  • sól i pieprz
  • słodka papryka czerwona
  • 1 gałązka lubczyku
  • majeranek lub macierzanka
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 łyki masła
  • 1 kubek 200g śmietany 12%
  • 1 garść suszonych grzybów

Wykonanie:
W dużym garnku zagotować wodę. Ostrożnie włożyć do niej kapustę , w której uprzednio wycięliśmy głąb i oderwaliśmy uszkodzone liście. Gotujemy ok. 5 minut po czym odwracamy kapustę na drugą stronę i ponownie gotujemy ją dalsze          5 minut. Odcedzamy ale wody nie wylewamy! Odrywamy poszczególne liście wykrawając z nich grube nerwy.
Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w osolonej wodzie. Na 1 szkl. kaszy dałam 3 szkl. wody. Gotuję do momentu wyparowania wody. Uwaga! Nie wolno kaszy przypalić!
Do miski wkładamy mielone mięso, wystudzoną kaszę, wbijamy jaja, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i zmielone suszone grzyby ( mogą być też ich drobniejsze kawałki). Dodajemy do smaku sól, pieprz i paprykę słodką i drobno pokrojoną natkę pietruszki lub zielonego koperku. Wszystko dokładnie mieszamy tak by farsz stał się kleisty.
Na każdym tak przygotowanym liściu kapusty nakładamy czubatą łyżkę farsz i go zwijamy jak krykieta.  Na dno dużej brytfanny układamy uszkodzone liście kapusty. Na nie nakładamy ciasno jeden przy drugim gołąbki. Całość zalewamy wodą z gotowanej kapusty. Dokładamy liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk i masło. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.50 minut. Potem odkrywamy, przekręcamy gołąbki na odwrotną stronę i zalewamy passatą pomidorową. Gotujemy odkryte ok. 10 minut. W osobnym naczyniu musimy  wymieszać: śmietanę, mąkę ziemniaczaną z gorącą wodą od gołąbków. Wlać całość na potrawę, gotować do momentu jej zagęszczenia. Do smaku dodać jeszcze sól i pieprz. Całość posypać majerankiem lub macierzanką. Podawać z gotowanymi ziemniakami, makaronem lub pajdą chleba. Smacznego!

Podaję linki do innych przepisów z gołąbkami:

Babcine gołąbki z grzybami

Gołąbki z piekarnika

Gołąbki w kapuście pekińskiej z kiełbasą białą parzoną

Gołąbki z innym farszem niż klasyczny

Domowe gołąbki z kapusty

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx