Słodkie gruszki, słodko-kwaśny dereń, kwaśna cytryna, imbir pikantny i cytrusowy i do tego słodki miód – jaka to wyjdzie z tego odżywcza mieszanka! Przekonaj się sam robiąc te owoce zamknięte w słojach. Polecam i się nie bójcie, bo pestki derenia jadalnego nie są trujące!
- Składniki podaję bez wagi, ponieważ zależy ile macie gruszek i derenia:
- gruszki najlepiej twarde ( ja miałam 1 czubate wiadro)
- owoce derenia( miałam ok 3 garście)
- korzeń imbiru( mój miał ok 7cm)
- cytryny ( zużyłam 4 szt)
- miód( miałam akurat spadziowy i dałam na 1 słój 1 łyżkę miodu)
Wykonanie:
Owoce umyć i osuszyć na sicie. Gruszki obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i podzielić na pół jak małe lub na ćwiartki jak większe. Cytryny sparzyć wrzątkiem i dobrze wyszorować , pokroić na plastry. Imbir obrać ( ja to robię za pomocą małej łyżeczki) i go pokroić w plastry.
Przygotować słoje. Na dno każdego nałożyć po 2 plastry cytryny i na to dołożyć gruszki. W nie wepchnąć po 2 plastry imbiru. Na wierzch dać po pół garści derenia. A na samą górę znowu po plastrze cytryny. W słój włożyć łyżkę miodu i całość zalać letnią wodą. Pamiętając, żeby każdy słój miał ok 1 cm wolnej przestrzeni. Dobrze zakręcić i pasteryzować 20 minut. Potem wyciągnąć i odwrócić wieczkami na dół. Wystudzone przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Ze słoja masz smaczny kompot, a owoce możesz zjeść same ( z derenia wypluć pestkę) lub znaleźć ich zastosowanie w deserach np. z kisielem czy dodawać do owsianki. Smacznego!
Uwaga!
Nie masz derenia to dodaj inny owoc np. aronię.
Linki do innych przepisów z bloga z gruszkami:
Gruszki w syropie cukrowym z imbirem, cytryną i nutą żurawiny