Gruszki w syropie

Sprawdzony przepis na  słodziutkie gruszeczki, którymi można się delektować od razu wyjadając je ze słoika lub serwując na deser a syrop zastosować do wypicia rozrzedzony z wodą jako np. kompot do obiadu. Polecam!

  • Składniki:
  • dowolna ilość gruszek
  • sok z 1-2 cytryn
  • syrop na 4 litrowe słoje:
  • 1 l wody
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • po 5 goździków na 1 słój
  • może być szczypta cynamonu ( ale dla nie lubiących tej przyprawy można jej  nie  dodawać)

Wykonanie:

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Dzielimy je na połówki a jeżeli są duże to na ćwiartki. Zalewamy sokiem z cytryn. Składniki syropu zagotowujemy. Dodajemy do niego gruszki i po minucie wyłączamy. Przekładamy do czystych słoi gruszki, zalewamy gorącą zalewą i zamykamy szczelnie. Przekładamy do góry dnem. Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia , po czym zanosimy w chłodne miejsce. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx