Awokado zapiekane z jajkiem i pasta z awokado

Kupiłam awokado i zastanawiałam się co z niego zrobić. Wpadł mi w oko przepis z książki Kuchnia Lidla,,Jeść zdrowiej”. Wykonałam, spróbowałam i przy okazji zrobiłam na śniadanie pastę na kanapki wg mojego przepisu. Danie kolacyjne lub obiado- kolacyjne. Smacznie, kolorowo na talerzu aż chce się jeść. Polecam!

  • Składniki na zapiekane awokado:
  • 2 awokado
  • 4 suszone pomidory
  • szczypta oregano
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • ser żółty tarty (szczypta na każde jajko)
  • Składniki na pastę z awokado:
  • 1 mały naturalny jogurt
  • miąższ z awokado, który pozyskujemy z wydrążenia częściowego awokado do zapiekania z jajkami
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • tarty żółty ser

Wykonanie zapiekanych awokado:

Awokado porządnie umyć, przekrawać na połowę wzdłuż owocu i usunąć pestkę. Poszerzyć wgłębienie wybierając trochę miąższu łyżeczką ( odłożyć go na pastę). Suszone pomidory drobno pokroić , włożyć do każdego awokado i oprószyć je oregano. Jajka najpierw po kolei wybić na spodek. Delikatnie za pomocą łyżki przenieść żółtko i wlać tyle białka ile zmieści się w owocu. Doprawić solą, pieprzem i na wierzchu posypać  startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do ścięcia białka ok. 8 minut.  Podawać np. z sałatą lodową polaną sosem winegret ( przepis w blogu).

Wykonanie pasty:

Z roztartego widelcem miąższu awokado ,który nam został z wydrążenia otworów na w/w przepis  robimy pastę do kanapek. Do tego rozgniecionego miąższu dodajemy pokrojone drobno rzodkiewki, przeciśnięty przez praskę obrany ząbek czosnku, tarty ser,sól i pieprz do smaku i kilka łyżek jogurtu , mieszamy . Pasta ma mieć gęstą konsystencję tak by się dobrze rozsmarowywała na kanapce. dodatkowo posypałam całość rzeżuszką. Smacznego!

zapiekanka z awokado z jajem
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx