Babci piernik z powidłami śliwkowymi

Ze starego zeszytu babci upiekłam ten piernik. Wyszły 2 keksówki. Jest miękki, wilgotny i pachnący świętami. Polecam!

  • Składniki do ciasta :
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • \1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • mały słoik powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • Składniki na polewę:
  • 1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie ciasta:

Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i resztą składników. Na końcu stopniowo wlać ostudzoną płynną margarynę. Ciasto przelać do 2 wysmarowanych masłem i wysypanych mąką keksówek. Piec w 200 stopniach C  ok .50 min. Studzić na kratce.

Wykonanie polewy:

Czekoladę roztopić z masłem i miodem w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać wierz ciasta. Można dowolnie udekorować. Ja posypałam kolorową posypką. Smacznego!

piernik z powidłami babci

 

Subscribe
Powiadom o

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
1
0
Skomentuj przepisx