Babcine gołąbki z grzybami
Ile razy jestem u mojej mamy proszę ją o te gołąbki. A, że są bardzo smaczne i bezmięsne polecam wszystkim. Sprawdzone i niezawodne danie od lat w naszej rodzinie. Spróbujcie, a nie pożałujecie, do dzieła!
- Składniki:
- 1 kapusta biała najlepiej duża
- 2 garście suszonych grzybów
- 1 torebka ryżu
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 cebule
- 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Grzyby namoczyć na noc, obgotować do miękkości ze szczyptą soli w wodzie w której się moczyły. Odsączyć (wodę od gotowania zostawić!).
Grzyby pokroić na drobno lub zmielić w maszynce do mielenia. Na patelni zeszklić na rozpuszczonym maśle klarowanym- drobno pokrojoną cebulkę oraz grzyby. Dosmaczyć je solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem. Gotowy farsz odłożyć na bok.
W kapuście naciąć głąb i włożyć ją do wrzącej wody, po chwili gdy widzimy, że miękną po kolei je ściągamy na talerz. Z wystudzonych pojedynczych liści wycinamy grubsze części za pomocą noża.
Na każdy liść nakładamy farsz i ściśle zawijamy naszego gołąbka. Przekładamy do brytfanny wyłożonej na dnie pojedynczymi liśćmi. Gołąbki układamy ściśle jeden obok drugiego zakładką do dołu. Podlewamy wodą z gotowanych grzybów i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy sól i pieprz. Ciepłe gołąbki podajemy na obiad lub kolację.
Smacznego!