Maca brie

Maca brie

Maca brie

Z kuchni żydowskiej proponuję przepis na danie maca brie, które może być na śniadanie lub kolację. Chleb maca można dostać we większych marketach. Spróbujcie nowych smaków, zachęcam!

 

  • Składniki na 1 porcję dla 1 osoby:
  • 2 kawałki maca
  • 2 duże jaja
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

 

Wykonanie:
Pokruszyć chleb maca do durszlaka na większe kawałki. Przelać durszlak zimną wodą, często mieszając maca aby jej kawałki zmiękły. W małej misce dobrze ubić jaja, doprawić je do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzane masło na patelni, wrzucać odcedzone kawałki macy i natychmiast nią zalać ubitymi jajami. Mieszaninę wymieszać, równo rozprowadzić na całej patelni i smażyć ok. 2 minuty aż spód stanie się chrupki i rumiany. Potem energicznie zamieszać aby chrupki spód połączył się z resztą dania.

 

Można tez to zrobić innym sposobem, a mianowicie smażyć jak naleśnik. Smażyć 3 minuty po 1 stronie, a potem używając widelca poluzować jego brzegi i mocno potrząsnąć aby cały odkleił się od spodu patelni. Zsunąć naleśnik na talerz i przerzucić z powrotem na patelnię na 2 stronę i smażyć ją dalsze 3 minuty. Zsunąć na półmisek, dosmaczyć solą i pieprzem. Smacznego!

 

Maca brie

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx