Babka majonezowa błyskawiczna

Łatwa, mięciutka jak puch i smaczna do popołudniowej kawki. Polecam!

  • Składniki:
  • 7 jajek ( oddzielić białka od żółtek)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty ( przepis w blogu)
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki majonezu
  • cukier puder do posypania gotowej babki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania upieczonych babek

Wykonanie:
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukry,  a potem po 1 żółtku. Ciągle ubijając wlewamy majonez.  Odkładamy robot i drewnianą łyżką dodajemy stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia.  Mieszamy i ciasto wykładamy do 2 form keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą.   Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 30- 40 min .( do suchego patyczka).  Wystawiamy na kratkę i posypujemy cukrem pudrem przesiewając bezpośrednio na babki.  Smacznego 🙂

babka majonezowa
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx