Babka pomarańczowa

Teraz w okresie zimowym są najpyszniejsze i najtańsze  pomarańcze. Pomyślałam o ich wykorzystaniu do upieczenia babki, która długo zachowuje wilgotność i jest kruchutka i pyszna. Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 szkl. oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 1/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • kilka kropel esencji pomarańczowej

Wykonanie:

Sparzyć wrzątkiem 1-2 pomarańcze, z jednej zetrzeć na tarce skórkę a potem z jednej lub dwóch wycisnąć sok ( musi go być pół szklanki).
W miskę robota wlać olej ,miksując dodawać jajka,  cukier, sól .  Do dobrze wymieszanych składników dodajemy stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładamy skórkę z pomarańczy , sok pomarańczowy i esencję pomarańczową.  Ciasto przelewamy do formy z kominkiem uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką kukurydzianą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 40 minut ( pieczemy do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy wraz z formą na kratkę i po wystudzeniu przekładamy na talerz. Można je posypać cukrem pudrem, można polukrować. Ja polukrowałam cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z pomarańczy. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx