Galaretka jest w formie babki i bardzo dekoracyjnie wygląda na stole. Polecam!
- Składniki:
- 500 g porcji rosołowej z indyka
- 500 g filetów z kurczaka
- 2 marchwie
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 por
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 30 g żelatyny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 3 jaja na twardo
- natka pietruszki
- puszka warzyw: groszek, fasolka,
- olej do smarowania formy
- sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso i obrane warzywa z przyprawami zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości mięsa i warzyw. Przestudzić, obrać mięso z kości. Formę wysmarować olejem. Na dno kłaść pokrojone w plastry jajka, na to mięso na przemian z ugotowanymi warzywami też pokrojonymi w plasterki oraz warzywa odcedzone z zalewy z puszki. Wywar przecedzić przez sito i zagotować z żelatyną i octem balsamicznym. Ostrożnie wlać wywar z żelatyny. Pozostawić w lodówce do stężenia. Żeby baba galaretowa ładnie wyszła z formy na trochę trzeba ją zanurzyć w gorącej wodzie. Podawać na półmisku udekorowanym zieloną sałatą. Smacznego!