Babkowa galaretka z indyka

Galaretka jest w formie babki i bardzo dekoracyjnie wygląda na stole. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g porcji rosołowej z indyka
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 2 marchwie
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 30 g żelatyny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 jaja na twardo
  • natka pietruszki
  • puszka warzyw: groszek, fasolka,
  • olej do smarowania formy
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Mięso i obrane warzywa z przyprawami zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości mięsa i warzyw. Przestudzić, obrać mięso z kości. Formę wysmarować olejem. Na dno kłaść pokrojone w plastry jajka, na to mięso na przemian z ugotowanymi warzywami też pokrojonymi w plasterki oraz warzywa odcedzone z zalewy z puszki. Wywar przecedzić przez sito i zagotować z żelatyną i octem balsamicznym. Ostrożnie wlać wywar z żelatyny. Pozostawić w lodówce do stężenia. Żeby baba galaretowa ładnie wyszła z formy na trochę trzeba ją zanurzyć w gorącej wodzie. Podawać na półmisku udekorowanym zieloną sałatą. Smacznego!

babkowa galaretka z indyka
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx