Batatówka z chińskim akcentem

Tak nazwałam zupę z batatów. A akcent chiński dodają do niej zastosowane składniki. Wyszło całkiem , całkiem. Oceńcie sami. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 większe bataty
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 1 puszka kukurydzy w małych kolbach
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • włoszczyzna
  • 3 listki limonki kafir
  • szczypta imbiru, kurkumy, czosnku
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżek sosu sojowego do smaku

Wykonanie:
Ugotować włoszczyznę, dodać pokrojone bataty i liście limonki i  mleczko kokosowe ( troszeczkę zostawić do polania na wierzch zupy )Miękkie warzywa zblendować. Wlać odsączoną cieciorkę, pędy bambusa, sos sojowy, przyprawy. Dosmaczyć solą i pieprzem. Rozlać na talerze, udekorować mleczkiem kokosowym i  małą kolbą kukurydzy. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx