Tak nazwałam zupę z batatów. A akcent chiński dodają do niej zastosowane składniki. Wyszło całkiem , całkiem. Oceńcie sami. Polecam!
- Składniki:
- 2 większe bataty
- 1 puszka cieciorki
- 1 puszka pędów bambusa
- 1 puszka kukurydzy w małych kolbach
- 1 puszka mleczka kokosowego
- włoszczyzna
- 3 listki limonki kafir
- szczypta imbiru, kurkumy, czosnku
- sól i pieprz
- 2-3 łyżek sosu sojowego do smaku
Wykonanie:
Ugotować włoszczyznę, dodać pokrojone bataty i liście limonki i mleczko kokosowe ( troszeczkę zostawić do polania na wierzch zupy )Miękkie warzywa zblendować. Wlać odsączoną cieciorkę, pędy bambusa, sos sojowy, przyprawy. Dosmaczyć solą i pieprzem. Rozlać na talerze, udekorować mleczkiem kokosowym i małą kolbą kukurydzy. Smacznego!