Beza morelowo- kokosowa

Co zrobić z białkami?  Polecam przepis  na pyszną bezę, której nikt się nie oprze.

  • Składniki na bezę:
  • 4- 6 białek z jaj kurzych
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1 op. płatków kokosowych lub migdałowych
    Składniki na masę:
  • 250 ml śmietany 30 lub 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • dowolne owoce np . odsączone z puszki brzoskwinie lub morele ale mogą być też inne, kawałki kandyzowanych owoców np. ananasa ( mogą być nie muszą).

Wykonanie bezy:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do sztywnych dodajemy stopniowo cukier ciągle ubijając.
Na blachę piekarnika kładziemy natłuszczony papier do pieczenia. Na niego nakładamy ubitą bezę z cukrem, wygładzamy rozsmarowując nią całą powierzchnię papieru. Na wierzch posypujemy gęsto jeden przy drugim płatki kokosowe lub migdałowe. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30 minut ( góra musi być ze-złocona) .Wyciągamy do przestudzenia. Na górę upieczonej bezy nakładamy drugi o tych samych wymiarach arkusz papieru do pieczenia. Na stole przekręcamy całą bezę z blachą tak by góra z płatkami znalazła się na spodzie.
1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i dobrze ją musimy rozmieszać. Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo ciągle ubijając dolewamy płynną letnią żelatynę.
Z bezy zdejmujemy natłuszczony papier. Smarujemy bezę masą śmietanową, dodajemy na całej jej powierzchni wcześniej przygotowane owoce i za pomocą dolnego spodniego papieru skręcamy roladę. Taki papierowy rulon przekładamy do lodówki        ( najlepiej na noc).  Na drugi dzień odpakujemy delikatnie roladę z papieru i mamy pyszną bezę w środku której jest masa śmietanowa z owocami a na wierzchu przyrumienione płatki kokosowe lub migdałowe- palce lizać  🙂

beza morelowo- kokosowa
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx