Obecnie jest sezon na młodą kapustę bardzo kruchą i szybką do gotowania. Z dwóch główek kapusty wyszły mi 2 l słoje za pasteryzowanej kapusty na później i na bieżące spożycie dla 4 osobowej rodziny. Polecam !
- Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- kilka lasek kiełbasy, którą masz w lodówce
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 4 cebule
- 1 puszka pomidorów
- po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej ( nie lubisz za ostro to pół łyżki tej ostrej)
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- zielony koperek drobno pokrojony
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
Wykonanie:
Cebule obrać i drobno pokroić a następnie zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę przesmażyć. Dodać drobno pokrojoną cukinię i papryki pokrojone w kosteczkę bez gniazd nasiennych. Wyłączyć. Tymczasem zawartość patelni przełożyć do większego garnka. Dodać tu również poszatkowaną kapustę, zalać wodą , którą łączymy z tłuszczem z patelni, liść laurowy, ziele angielskie , pomidory z puszki wraz z sokiem. Jeżeli mamy jeszcze za mało płynu możemy dodać trochę wody. Wszystko gotujemy do miękkości kapusty od czasu do czasu ją mieszając. Na końcu dodajemy sos sojowy, sól i pieprz, ostrą i słodką paprykę w proszku oraz drobno pokrojony koperek. Jeżeli chcemy bigosem podzielić się z innymi osobami lub zostawić sobie na później to możemy go włożyć do wyprażonych słoi, szczelnie zamknąć i za pasteryzować ok. 20 min. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu. Bigos na bieżące spożycie nakładamy na talerze i najlepiej smakuje z pieczywem. Smacznego!