Przepis na mięciutki i pulchniutki biszkopt od Ewy Wachowicz a nadzienie moje jabłkami prażonymi w słojach ( przepis zw blogu). Możesz go nadziewać swoim ulubionym gęstym dżemem lub marmoladą i zapewniam, że też Ci się uda. Polecam!
- Składniki na biszkopt:
- 8 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Białka jajek oddzielić starannie od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Potem do piany stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając dodawać też po 1 żółtku ( tu już na najmniejszych obrotach miksować). Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Odstawić robot i łyżką drewnianą dodawać delikatnie mieszając masę mieszaniną przesianych mąk i proszku. Na koniec dodać zimną wodę i delikatnie wymieszać. Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub jak chcecie mieć ,,bogatszy spód” to wiórkami kokosowymi. Wlać ciasto i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ( góra-dół) 180 stopni C ok. 40-50 min.
Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół, nasączyć wodą z sokiem z cytryny i przełożyć dowolnym dżemem lub marmoladą. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!