Biszkopt nadziewany

Przepis na mięciutki i pulchniutki biszkopt od Ewy Wachowicz a nadzienie moje jabłkami prażonymi w słojach ( przepis zw blogu). Możesz go nadziewać swoim ulubionym gęstym dżemem lub marmoladą i zapewniam, że też Ci się uda.  Polecam!

  • Składniki na biszkopt:
  • 8 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:
Białka jajek oddzielić starannie od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Potem do piany stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając  dodawać też po 1 żółtku ( tu już na najmniejszych obrotach miksować).  Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Odstawić robot i łyżką drewnianą dodawać delikatnie mieszając masę mieszaniną przesianych mąk i proszku. Na koniec dodać zimną wodę i delikatnie wymieszać. Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub jak chcecie mieć ,,bogatszy spód” to wiórkami kokosowymi. Wlać ciasto i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ( góra-dół)  180 stopni C ok. 40-50 min.
Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół, nasączyć wodą z sokiem z cytryny i przełożyć dowolnym dżemem lub marmoladą. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx