Blok czekoladowy
Kto pamięta smak dzieciństwa, a wraz z nim blok czekoladowy? Przepis znalazłam w starym zeszycie babci. Zróbcie i razem z rodzinką powspominajcie dobre chwile-zachęcam i polecam 🙂
- Składniki na 2 mniejsze keksówki:
- 20 dag herbatników petti-berry
- 10 dag orzechów włoskich łuskanych
- 5 dag rodzynek
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 3 łyżki kakao
- 100 ml mleka
Wykonanie:
Pokruszyć herbatniki i orzechy na mniejsze kawałki i wymieszać ze sobą w misce.
W garnku zagotować mleko i wymieszać je z cukrem, kakao,masłem do rozpuszczenia wszystkich składników.
Powstałą masą zalać wymieszane herbatniki z orzechami i dodać do niej rodzynki,które przedtem przelać należy na sicie wrzątkiem i odcedzić.
Dno keksówek wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową( dzięki temu łatwiej wyciągniecie blok). Masę wylać do foremek, wyrównać, udekorować na wierzchu dowolnymi bakaliami i wstawić do lodówki do zastygnięcia na ok 3 godz.Gotowy blok kroić na dowolnej grubości kawałki. Smakuje wszystkim. Smacznego!