Bób z makaronem

Teraz można kupić taniej bób, więc kochani korzystajcie z letnich straganów wypełnionych tymi skarbami. Dzisiaj nauczę Was jak gotować bób i w jaki sposób go podawać z makaronem, żeby stanowił danie dla wegetarian i osobno dla mięsożerców. Wszyscy będą zadowoleni i syci tym obiadem. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g lub 1 op. zielonego bobu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 op. makaronu świderek
  • olej
  • sól i pieprz ( lubicie ostro to posypcie pieprzem cayenne)
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • zielony koperek
  • tarty żółty ser
  •  dla mięsożerców dodatkowo z poprzedniego dnia dowolny kawałek upieczonego mięsa

Wykonanie:
1. ugotowanie bobu

Bób umyć i wrzucić na wrzącą wodę z 1 łyżką soli i 1 łyżką sody. Gotować do miękkości ziarenek ( ok.10 min). Odcedzić na sicie i wrzucić do zimnej wody z lodem. znowu odcedzić i obrać z łupinek. zielony bób odłożyć na bok.

2.ugotować makaron  –Wg opisu na opakowaniu. Zachować 2 chochle wody z gotowania makaronu.
3.przesmażyć na patelni
Na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulkę, do tego dodajemy drobno pokrojony czosnek i całość przesmażamy dodając do tego ugotowany i obrany bób. Zalewamy wszystko 2 chochlami wody z makaronu i całość dusimy ok. 5 min. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
4. na talerzu dla wegetarianina:
Układamy na talerzu ugotowany makaron i na sam środek polewamy bobem z zawartością patelni. Całość posypujemy tartym żółtym serem.
5.na talerzu dla mięsożerców:
Układamy na talerzu makaron, w środek wkładamy kawałek upieczonego mięsa a na obwodzie makaronu polewamy go bobem z zawartością patelni. Posypujemy tartym żółtym serem.
Smacznego 🙂

bób z makaronem

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx