Bób z marchewką

Zapraszam na zrobienie i spróbowanie tego duetu. Wychodzi z niego smaczna sałatka do obiadu, kolacji czy pudełka do pracy. Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 kg bobu świeżego lub mrożonego
  • 400 g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie:
Bób ugotować w słonej wodzie do miękkości , wyłożyć na sicie a potem włożyć do zimnej wody i odcedzić. Dzięki temu szybciej i łatwiej pozbędziemy się skórek przy jego obieraniu.
Marchew obrać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, a następnie zeszklić na oleju. Po chwili dodać plasterki marchwi. Smażyć ją ok 4 min i zalać wrzątkiem. Dusić do miękkości marchewki, odparować nadmiar sosu.  dodać obrany bób. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z pół cytryny do smaku. można posypać natką zielonej pietruszki. smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx