Tak nazwałam ten sernik, bo składa się z 15 jaj. Przepis siostry Marii, która raczy tym przepysznym sernikiem tylko gości w święta. Sernik mega pyszny , zwieńczony cytrynowym lukrem. Zapraszam do jego zrobienia!
- Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl .cukru pudru
- 1 żółtko
- 200 g margaryny
- Składniki na masę serową:
- 1,5 kg sera z wiaderka
- 14 jaj
- 1,5 kostki masła
- 3 szkl. cukru pudru
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 łyżka olejku cytrynowego
- 1 szkl. rodzynek
- szczypta soli
- Składniki na lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 6 łyżek soku z cytryny
- Dodatkowo:
- skórka z cytryny kandyzowana
Wykonanie ciasta:
Składniki ciasta połączyć, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć na blachę o wym. 23 na 33 cm. Podpiec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C 20 min. Wyciągnąć do ostudzenia.
Wykonanie masy serowej:
Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sicie. W dużej misce masło utrzeć dodając stopniowo po 1 żółtku i po trochę cukru pudru. Do gładkiej maślanej masy ciągle ucierając dodajemy stopniowo ser z wiaderka, olejek, sparzone rodzynki i kaszkę manną surową. Osobno ubijamy ze szczyptą soli białka. na sztywno. Delikatnie za pomocą drewnianej łyżki wmieszać musimy białka w masę serową.
Gotową masę serową wlewamy na upieczony ,ostudzony spód. Pieczemy w 170 stopniach C przez 1 godzinę, a następnie sernik po upieczeniu trzymamy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach.
Wykonanie lukru:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i warstwowo wylewamy na ostudzony sernik. Na to posypujemy skórkę cytrynową kandyzowaną. Sernik wyjdzie bardzo wysoki i puszysty. Smacznego!