Botwinka w słoikach w zimie ma nam przypominać letnie miesiące, kiedy to można było skosztować i delektować się młodymi liśćmi buraczków wraz z ich chrupiącymi łodyżkami. Postanowiłam ten skarb lata zamknąć w słoikach .Potem wystarczy go wlać na gotujący się bulion warzywny lub mięsny, zaciągnąć mąką i śmietaną i gotowa zdrowa i pożywna zupka. Do tego można dołożyć gotowany makaron, kaszę lub ugotowane ziemniaki oraz dosmaczać ulubionymi przyprawami Smacznego!
- Składniki na 1 litrowy słój:
- garść botwinki z młodymi buraczkami
- 1 mała łyżeczka soli niejodowanej
- szczypta cukru
- 2 ząbki czosnku( możesz dać więcej jak lubisz )
- 1 łyżeczka octu dla zachowania koloru( ja dałam czerwony ocet hibiskusowy) może być dowolny
Wykonanie:
Świeżo zerwane młode buraczki wraz z liśćmi i łodyżkami myjemy, osuszamy i odcinamy małe buraczki. Łodyżki i liście drobno kroimy i wkładamy do słoika a buraczki obieramy ze skórki i drobno je kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. dokładamy do słoja wraz z obranymi ząbkami czosnku. Zasypujemy solą, cukrem i dolewamy ocet. Całość napełniamy wodą przegotowaną tak by przykryła zawartość słoja. zakręcamy i pasteryzujemy 20 min . Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Uwaga:
Zamiast octu możesz wlać sok z cytryny wg uznania. Można też dać w słój drobno pokrojony zielony koperek. Polecam!