Brotula pod serową kołderką

Brotula to dorsz z Patagonii zwany inaczej brodatym węgorzem. Ma białe mięso z małą ilością ości. Za to jest bogata w witaminy A D E B  i jod, selen oraz żelazo. Z użyciem  tej ryby zrobiłam zapiekankę, która może być podana na obiad lub kolację dla co najmniej 4-5 osobowej rodziny. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 ryba brotula
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia ryby
  • ser żółty tarty ( ok 40 g)
  • sos:
  • 1 kubek 200g śmietany kwaśnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb

Wykonanie:
Rybę odfiletować, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na ok. 5 cm kawałki , posolić posypać mielonym pieprzem i obtoczyć w mące. Obsmażyć na gorącym oleju. Odłożyć na bok a na tym samym oleju zeszklić obrane i pokrojone w półkrążki cebule. W naczyniu żaroodpornym układamy obsmażoną cebulę na to kładziemy rybę.
Składniki sosu mieszamy ze sobą i nim polewamy rybę z cebulą. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 min. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx