Opiekany śledź w sosie słodko-kwaśnym

Opiekany śledź w sosie

Opiekany śledź w sosie słodko-kwaśnym

 

Mile zaskoczył mnie smak śledzi wg przepisu p. Małgorzaty Kijowskiej i serdecznie polecam! Z podanej ilości śledzi wyszły mi 2 słoiki litrowe. Śledzie na obiad do ziemniaczków lub kolacji z pajdą chleba. Smacznego!

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg tuszek śledzi świeżych
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 l gęstego soku pomidorowego
  • 1 szklanki wody
  • 8-9 łyżek octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • sól i pieprz wg uznania
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 6-7 liści laurowych
  • 2-3 łyżki oleju

 

Wykonanie:
Wypatroszone surowe śledzie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Gorące układać w słoikach. Przygotować zalewę. Cebulę obrać i pokroić w ćwierć talarki lub grubszą kostkę. Podsmażyć ją na oleju na złoto. Dodać do niej cukier i jeszcze przesmażyć. Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe. Gotować na małym ogniu przez kilka minut mieszając całość. Dodać ocet winny, doprawić solą i pieprzem. Posmakować. Zalewa – sos powinna być słodko- kwaśna. Jeżeli za mało kwaśna to dolać jeszcze octu. Gorącą zalewą zalać śledzie. Zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosu zmiękną, a mięso ryby przejdzie wspaniałym aromatem pomidorów i przypraw.
Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx