Budyniowiec bakaliowy

budyniowiec bakaliowy

Budyniowiec bakaliowy

 

  • Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 żółtek
  • kostka margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie ciasta:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na stolnicy wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Upiec je osobno na blachach wyłożonych natłuszczonym pergaminem. Otrzymamy dwa blaty plackowe.

 

  • Składniki na krem:
  • 0,5 kg masła
  • 2 budynie cytrynowe
  • aromat rumowy lub cytrynowy
  • 1 l mleka

 

Wykonanie kremu:

Ugotować budynie wg przepisu i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę i stale mieszając stopniowo dodawać wystudzony budyń i aromat.

 

Upieczony jeden blat ciasta kładziemy na blachę, na to krem budyniowy. Nakładamy na to drugi upieczony blat ciasta. Całość dekorujemy lukrem i ozdabiamy dowolnymi bakaliami.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx