Miodownik grysikowy

Ciasto, które każdy zjada do ostatniego okruszka. Jest przy nim trochę roboty, ale oblizane i uśmiechnięte buzie rekomendują ten trud. Polecam!

  • Składniki  na ciasto:
  • 1/2 kg mąki tortowej pszennej
  • 200 g schłodzonego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka sody
  • Składniki dodatkowe:
  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku aerkoniakowym
  • Składniki na krem:
  • 170 g kaszy manny
  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru kryształ
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • Składniki na polewę:
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki wody
  • podprażone migdały lub orzechy

Wykonanie ciasta:

Rozpuścić miód z mlekiem w rondelku na małym ogniu, gdy się rozpuści wyłączyć i odstawić do wystudzenia na bok.

Wszystkie suche składniki przesiać do misy miksera ( mąkę, cukier puder, sodę). Masło pokroić na drobno i miksować z suchymi składnikami ( końcówki w kształcie haka).Do tego dodajemy ostudzone stopione rozpuszczone mleko z miodem  i roztrzepane jajka. zmiksować, przełożyć z miksera na omąconą stolnicę i wyrobić ciasto, które należy podzielić na 3 równe części. Każdą część zawinąć w osobną folię i przełożyć do schłodzenia w lodówce na 1,5 godz. Następnie każdą część po kolei  wałkować na wielkość blachy, przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i każdą osobno upiec w 180 stopniach C ok. 15 min. Wystudzić na kratce.

Wykonanie kremu :

Do rondelka w2lewamy mleko, wsypujemy cukier kryształ , kaszę manną i cukier waniliowy. Wszystko gotujemy na małym ogniu stale mieszając ok. 8 min ( gęsta masa). Wyłączamy i przykrywamy folią tak by dotykała masy ( nie będzie kożucha).  Wystudzić i w tym czasie zmiksować masło z cukrem pudrem na jasną masę. Dodawać stopniowo i miksować do tego wystudzoną masę aż powstanie jednolity krem.

Na pierwszy blat nałożyć masę kajmakową i na to krem grysikowy. Położyć na to drugi placek i posmarować go kremem grysikowym. Na to położyć 3 placek i rozsmarować resztę kremu grysikowego.

Wykonanie polewy:

Wszystkie składniki polewy oprócz migdałów albo orzechów przełożyć do rondelka. Zagotować w rondelku, wymieszać i wystudzić. Ostudzoną polewą polać krem grysikowy na całej powierzchni placka i przyprószyć migdałami lub orzechami. Placek na noc włożyc do lodówki. Smacznego!

miodownik grysikowy
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx