Buraczki do obiadu
Smaczne i zdrowe buraczki do obiadu – polecam!
- Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 szklanka wody
- sok z 1 cytryny dużej lub 2 małych
- 1/2 szklanki cukru
- ok, 1/4 łyżki soli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 3 ziarnka czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 1-2 goździki
Wykonanie:
Buraki umyć i ze skórą ugotować. Ostudzić, obrać skórkę i przetrzeć je przez tarkę o dużych oczkach. Na tej samej tarce przetrzeć cebulę lub ją drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę lub też drobno pokroić. Z wody, soli i cukru oraz przypraw zagotować zalewę. Odcedzić ją przez sito. Zalewą zalać buraczki, cebulę i czosnek na ok. 2 godz, by wszystko dobrze się połączyło.
Następnie przelać wszystko jeszcze raz przez sito. Na sicie mamy gotowe buraczki, a pod nim zakwas buraczany. Buraczki są już gotowe do obiadu np. drugiego dania z ziemniakami i mięsem, rybą lub można dodać je do wywaru mięsno-warzywnego i dolać odciśnięty zakwas buraczany, wtedy mamy pyszną zupę – barszczyk.
Jeżeli mamy większą ilość buraków to możemy zrobić z nich buraczki w słoikach i zakwas buraczany w butelkach na zimę (Przepis na buraczki i zakwas na zimę). Polecam!