Przepis z kuchni Lidla autorstwa Karola Okrasy. Polecam jako idealny na przekąskę w sezonie grzybowym. Pycha!
- Składniki:
- 2 cebule
- szczypta czarnego pieprzu i soli
- 1 jajo
- 200 g kurek
- 2 łyżeczki maku
- 25 g śmietany 18 %
- 500 g ciasta drożdżowego
- składniki na ziołową śmietanę:
- szczypta pieprzu i soli
- 5 g natki pietruszki
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny
- 100 g śmietany 18 %
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe wyrośnięte raz formujemy na oprószonym blacie mąką na okrągły placek o średnicy ok. 20 cm i gr 1 cm. Na blachę z papierem do pieczenia . Nakryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi objętość(można tez umieścić w piekarniku nagrzanym do temp. 30-45 stopni C).
W czasie rośnięcia ciasta wykonujemy farsz:
cebulę pokrojoną w kostkę blanszujemy 1 min we wrzątku, odcedzamy na sicie i przekładamy do miski. Dodajemy do niej mak, mieszamy.
Grzyby kurki po suchym oczyszczeniu przesmażamy 15 s. na oliwie Dodajemy do smaku sól i pieprz. Dodajemy całą zawartość patelni do cebuli z makiem. Mieszamy
Osobno rozmącone jajko mieszamy ze śmietaną.
W wyrośniętym cebularzu formujemy niewielkie wgłębienie, w którym umieszczamy farsz. Pieczemy ok.25-30 min w temp. 190-200 stopni C. Po 10 min wierzch cebularza podpieczonego smarujemy mieszaniną śmietany i jaja. Po upieczeniu studzimy.
Cebularz podajemy polany ziołową śmietaną ( śmietana wymieszana z drobno pokrojoną natką pietruszki, solą, pieprzem i skórką cytryny).Smacznego!