Chili con carne

Przepis na to danie jednogarnkowe pochodzi od ,, Kwestii smaku”. Wyszło szybkie, łatwe i pyszne danie obiadowe lub kolacyjne dla 2-3 osób. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka cumin ( zmielony kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 500 g wołowiny
  • 2/3 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g wody
  • suszone pomidory

Wykonanie:
Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę potem czosnek. Dodać chili, cumin ,oregano i wołowinę pokrojoną w cienkie paseczki lub mieloną. Przesmażyć, dodać pomidory z puszki, cukier, pieprz, sól i całość dusić pod przykryciem ok. 20 min. Potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz pokrojone suszone pomidory. Całość dusić 10 min. Na końcu dołożyć fasolę czerwoną z puszki. Podgotować 3 min, podlać wodą by zrobił się sos. gotować do jego gęstej konsystencji. Podawać z pieczywem, ugotowanym ryżem lub kaszą albo makaronem. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx