Schab faszerowany żurawiną i morelą

Bardzo ładnie na wszelkich przyjęciach prezentuje się półmisek z cieniutko pokrojonymi plastrami schabu faszerowanego z  żółto czerwonym nadzieniem z owoców suszonych. Polecam!

  • Składniki:
  • ok. 1 kg schabu środkowego bez kości
  • 100 g suszonych moreli
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. białego wina
  • olej rzepakowy
  • 3 liście laurowe
  • 3  ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym .Zamarynuj go w marynacie z : oleju, soli, pieprzu, pokruszonych liści laurowych i zmiażdżonych ząbkach czosnku. Wstaw do lodówki co najmniej na 2 godziny. W tym czasie zanurz owoce w białym winie.
Mięso natnij w środku nożem tak by zrobić wzdłuż niego kieszonkę w którą wkładamy na przemian odsączone na sicie owoce suszone. Ja pomagam je sobie upychać drewnianym trzonkiem od pałki. Następnie rozgrzej na patelni olej i z każdej strony przyrumień mięso , które włóż do rękawa piekarniczego i wstaw mięso do zimnego piekarnika rozgrzewając go do 200 stopni C na 40 min, potem zmniejsz temp. do 180 stopni C i piecz dalsze 40 min. Pod koniec pieczenia rozerwij folię i przyrumień mięso.
Uwaga! Jeżeli masz większy kawałek mięsa to stopniowo zwiększaj czas jego pieczenia trzymając się zasady : 1kg to ponad 1 godz pieczenia, 1,5 kg ponad 1,5 godz pieczenia, 2 kg to ponad 2 godz. pieczenia itd. Utworzony w rękawie sos można zagęścić i zrobić do polania mięsa. Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx