Pajęczynkowe chrusty lane
Inne w kształcie i wykonaniu, ale o smaku takim samym jak pospolite chruściki. Doskonałe na ostatnie dni karnawału i tłusty czwartek. Polecam!
- Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 150-200 ml mleka (ciasto ma być lejące gęste)
- 1,5 szkl. mąki tortowej pszennej
- 2 łyżki rumu lub wódki (a w wersji dla dzieci można zamiast alkoholu dać łyżkę soku z cytryny lub octu jabłkowego)
- olej do głębokiego smażenia (ja daję 1 kostkę masła i 1 szkl. oleju rzepakowego)
- cukier puder do posypania
- butelka po ketchupie lub rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką
- kawałek obranego surowego ziemniaka
Wykonanie
Ciasto: żółtka oddzielić od białek i same żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Połączyć z mlekiem, mąką, wódką lub sokiem z cytryny ewentualnie octem jabłkowym.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli. Drewnianą łyżką dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do butelki lub rękawa piekarniczego.
W szerokim płaskim garnku rozpuścić tłuszcz i włożyć do niego surowy ziemniak. Jak zacznie się smażyć to można cienkim strumieniem lać ciasto na gorący olej. Smażyć pajączki chruścikowe na wolnym słabym ogniu do zarumienienia. Przekręcić na drugą stronę, smażyć do zarumienienia. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć i przełożyć na talerz z ręcznikiem papierowym. Do garnka nakładać następną porcję pajączków do smażenia. Tymczasem gdy tłuszcz już wsiąknie w ręcznik papierowy, przełożyć pajączki na talerz i oprószyć za pomocą sitka cukrem pudrem. Smacznego!