Muffiny z kandyzowanym owocem

Oto przepis na te smaczne i banalnie proste w wykonaniu ciasteczka. Polecam do kawki.

  • Składniki:
  • 1 puszka owoców kandyzowanych mieszanych( ja miałam tropikalne)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 60 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/4 kwaśnej śmietany
  • 1/4 szkl. mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. wiórków kokosowych
  • do ozdoby dałam wiórki czekoladowe

Wykonanie:
Mieszam ze sobą przesiane przez sito składniki suche. Następnie do misy robota wbijam jajko i ubijam je z kwaśną śmietaną, rozpuszczonym masłem i z mlekiem kokosowym. Partiami stopniowo ciągle mieszając dodaję wymieszane ze sobą składniki suche. Odkładam mikser i za pomocą łyżki mieszam do ciasta wiórki kokosowe i drobno pokrojone owoce odsączone uprzednio od soku i drobno pokrojone. formy na muffinki smarujemy delikatnie olejem i napełniamy ciastem do 2/3 jej wysokości. wierzch pokrywamy wiórkami czekolady, które fajnie się stopią na wierzchu ciasta.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 45 min do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy na kratce. smacznego!

muffiny z kandyzowanym owocem

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx