Ciasteczka owsiane bez mąki
- Składniki:
- 0,5 kostki masła (125 g)
- 25 dag płatków owsianych górskich
- 25 dag daktyli
- 10 dag cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
Wykonanie:
Wszystko wykonujemy w garnku, a mianowicie na początek trzeba wypłukać daktyle i pokroić je na drobne kawałeczki. Potem rozpuścić masło i do rozpuszczonego wsypać pokrojone daktyle i płatki owsiane. Wyłączyć gaz. Całość wymieszać, ostudzić dodać cukry, proszek do pieczenia i jaja. Wszystko dokładnie wymieszać i przygotować blachę z papierem do pieczenia. Ja miałam 2 blachy. Łyżką kłaść masę, trochę ją spłaszczyć. Piec ciasteczka w trybie termoobiegu w 180 stopniach C ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.
Ciasteczka są bardzo zdrowe i smaczne. Jeżeli chcecie cukier zastąpić miodem to bierzemy ok. 0,5 szklanki płynnego miodu. Polecam dla bezglutenowców.
Smacznego 🙂