Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane bez mąki

 

  • Składniki:
  • 0,5 kostki masła (125 g)
  • 25 dag płatków owsianych górskich
  • 25 dag daktyli
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja

 

Wykonanie:

Wszystko wykonujemy w garnku, a mianowicie na początek trzeba wypłukać daktyle i pokroić je na drobne kawałeczki. Potem rozpuścić masło i do rozpuszczonego wsypać pokrojone daktyle i płatki owsiane. Wyłączyć gaz. Całość wymieszać, ostudzić dodać cukry, proszek do pieczenia i jaja. Wszystko dokładnie wymieszać i przygotować blachę z papierem do pieczenia. Ja miałam 2 blachy. Łyżką kłaść masę, trochę ją spłaszczyć. Piec ciasteczka w trybie termoobiegu w 180 stopniach C ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

 

Ciasteczka są bardzo zdrowe i smaczne. Jeżeli chcecie cukier zastąpić miodem to bierzemy ok. 0,5 szklanki płynnego miodu. Polecam dla bezglutenowców.

 

 

Smacznego 🙂

Ciasteczka owsiane

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx