Smak dzieciństwa-amerykanki

Ciastka płaskie jak sputniki polane grubo lukrem każdy zna i pamięta. Żeby przypomnieć sobie ich smak poszperałam w starym zeszycie z przepisami i znalazłam. Są to amerykanki pieczone z amoniakiem, a ja nie znoszę zapachu amoniaku ,więc je zrobiłam na proszku do pieczenia. Różnica może tylko taka, że tamte są więcej pulchniejsze. Ale i te proszkowe znikają w mig z talerzy. Wyszło 12-14  szt średniej wielkości amerykanek. Polecam do popołudniowej kawki!

  • Składniki:
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 i 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jaja
  • 120 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej przegotowanej wody

Wykonanie:

Jaja z mlekiem roztrzepać, do tego przesypać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając mikserem łopatkami jak do ciasta drożdżowego( ciasto jest gęste). Ciągle mieszając dodać szczyptę soli i ostudzone roztopione masło. Na blachy piekarnikowe włożyć papier do pieczenia , na nim pełną łyżką do zupy kłaść po 6 kleksów. Wstawić do nagrzanego piekarnika do170 stopni C na 15 min do zarumienienia się ciastek. Wyłożyć na blachę, przekręcić na drugą stronę i lukrować.

Wykonanie lukru: Wlać sok wyciśnięty z 1 cytryny i dosypywać stopniowo ciągle ucierając cukier puder. Dodać gorącą wodę i ewentualnie jak jest lukier rzadki to dosypywać do niego jeszcze cukru pudru. Polewa musi być ciągnąca i błyszcząca.  Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Ponieważ amoniak wydziela gaz amoniakowy, może wpływać na smak gotowego produktu. Z tego powodu najlepiej jest stosować do cienkich produktów, takich jak ciasteczka, gdzie gaz amoniakowy może łatwo uciec, i produkty suszarki. Wilgotne produkty, takie jak ciasta, będą zawierać więcej gazu amoniaku.

Skoro nie ma amoniaku w przepisie to już nie jest smak dziecinstwa. Szkoda

3
0
Skomentuj przepisx