Ciastka kasztanki
Ciastka dla tych co nie lubią piec, a chcą mieć coś słodkiego do kawy.
- Składniki:
- 40 dag herbatników lub biszkoptów
- 1 kostka masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kieliszek rumu
- 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
- do posypania: wiórki kokosowe, migdałowe, posiekane orzechy włoskie
Wykonanie:
Zmielić herbatniki lub biszkopty i włożyć do miski. W rondelku rozpuścić masło z czekoladą. Wlać lekko przestudzone do masy. Dodać resztę składników oprócz posypki. Wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli masa będzie za rzadka to dodać herbatników lub cukru pudru, a za sucha to dolać rumu. Ręką formować kulki wielkości kasztanów i obtoczyć je w dowolnej panierce. Ułożyć na talerzu i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego 🙂