Pomysł zaczerpnęłam z kilku przepisów na blogach kulinarnych. Połączyłam biszkopt ze śmietaną kremówką, brzoskwiniami zatopionymi w galaretce cytrynowej i wszystko to zakryłam kołderką z masy karmelowej i prażonych ziaren słonecznika. Ta chrupiąca skórka i delikatny krem śmietankowy to rozkosz dla podniebienia. Chciałoby się jeść, jeść i jeść, ale idzie wiosna i trzeba jakoś wyglądać, także dbający o swój wygląd niestety mogą się poczęstować tylko jednym kawałkiem. Smacznego!
- Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 140 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- Składniki na krem śmietanowo-brzoskwiniowy:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
- Składniki na kołderkę kajmakowo-słonecznikową:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 150 g pestek prażonego słonecznika
- dodatkowo do nasączenia biszkoptu: sok cytryny z wodą
Wykonanie ciemnego biszkoptu :
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać ciągle ubijając żółtka. W miseczce połączyć ze sobą mąki, kakao i proszek do pieczenia. Za pomocą drewnianej łyżki stopniowo dodawać składniki suche do ubitej masy. Połączyć delikatnie mieszając i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni ok 25 minut. Wyjąć, wystudzić biszkopt i podzielić na 2 części.
Wykonanie kremu śmietanowo-brzoskwiniowego:
Z puszki brzoskwiń odlać do rondelka syrop i zagotować. Wyłączyć i do gorącego wsypać ciągle mieszając 2 galaretki cytrynowe.Odstawić do lekkiego stężenia. W tym czasie drobno pokroić odsączone brzoskwinie. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej cukier puder. Następnie ciągle ubijając wlewać tężącą galaretkę. Na koniec dodać kawałeczki brzoskwiń i wszystko delikatnie wymieszać ze sobą.
Dno blachy wyłożyć 1 częścią biszkoptu. Nasączyć sokiem z cytryny z wodą. Na to nałożyć krem śmietankowo- brzoskwiniowy.Całość przykryć 2 częścią biszkoptu. Ponownie nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Posmarować masą kajmakową. Na suchej patelni wyprażyć nasiona słonecznika. Całą powierzchnię kołderki kajmakowej oprószyć prażonym słonecznikiem.Ciasto wstawić w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!